Luxusní pochoutka s širokým využitím v biokvalitě. Vychutnejte si kaštany v polévce, nádivce, čokoládě nebo si udělejte lahodné pyré.
Využití:
- pyré - kaštany rozmačkajte na kaši, do které můžete přidat hnědý cukr, med nebo rostlinné mléko
- nádivka - s namočeným pečivem a bylinkami vytvoří kaštany skvělou nádivku
- polévka - z kaštanů umixujte hladkou kaši, ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem, poté osmažte v hrnci cibulku s česnekem a zázvorem, zalijte vše zeleninovým vývarem a vmíchejte kaštanovou kaši, vše provařte, na talíři zdobte zakysanou smetanou a posekanou rukolou
- kaštany v čokoládě - uvařené kaštany prolisujte a smíchtej s moučkovým cukrem, uválejte ze směsi hmotu, ze které poté tvarujte kuličky, ty následně namáčejte do čokolády
Jedlé kaštany jsou plody stromu s názvem kaštanovník setý. Tento opadavý strom má až 25 metrů a dožívá se i 600 let. Kaštanovník dnes najdete především v jižní Evropě a v Přední Asii. Plody se sbírají ručně v říjnu a kromě nich se ze stromu získává také tanin. Kaštany se běžně pečou nebo se z nich vyrábí mouka.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Jedlé kaštany*. *BIOa) ponořte uzavřený sáček na 5 minut do vroucíí vody, poté otevřete a servírujte. b) propíchněte obal a ohřívejte 1 minutu v mikrovlnné troubě, poté otevřete a
servírujte
Kalorická hodnota/energie (na 100g):709kJ/168kcal. Tuky: 1,7 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,4 g. Sacharidy: 33 g. z toho cukry: 8 g. Bílkoviny: 2,6 g. Sůl: 0 g
Skladování: Po otevření skladujte v chladničce a spotřebujte do 5 dní.
Legislativní zařazení: Zpracované ovoce - jedlé kaštany.