Vánoční františek Tradiční voňavou vánoční atmostféru vánoc vám pomůže vykouzlit vánoční františek. Tradice pálení františků je stará přibližně 300 let a pochází z německo-českého pohraničí, především z Krušnohoří, ale kořeny sahají, až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly domy na přelomu starého a nového roku. Jméno získaly patrně po Františku z Assisi.
Co je vlastně františek.
Vánoční františek je pálené dřevěné uhlí. Nejčastěji se používá lipové dřevo. Rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřice se smíchají s pojivem a přidá se k němu kadidlo (olibanum). Kadidlo je pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), který dodávám františku jeho charakteristickou vůni. Hmota se pak pomocí speciálních kleští vymačkává do tvaru jednotlivých homolek. Homolky se pak suší v sušárně nebo na sluníčku.
Jak správně zapálit františka.
Špičku františka přidržte nad svíčkou nebo nad zapalovačem. Přidržte špičku františka v plameni po dobu 15-20 sekund. Pomalu s ním v plameni otáčejte, aby došlo k rovnoměrnému zapálení . Po vytažení františka z plamene jej ještě mírně rozfoukejte. Používejte při pálení nehořlavou podložku.