Kdo pozná pravou chuť vanilky, už nikdy nechce její syntetickou náhražku. Neobejde se bez ní hned několik ikonických pokrmů, které na její chuti staví, ale i slané kuchařské experimenty.
Vanilka rozhodně nesmí chybět v pudinku či v pověstné vanilkové zmrzlině. Dodá ale lahodnou chuťovou tečku každému sladkému dezertu i slaným pokrmům, pokud se nebudete bát s ní trochu zaexperimentovat. Výborně ladí s ostřejšími slanými pokrmy třeba v mexické kuchyni.
Vanilkový lusk můžete využít hned několika způsoby. Buď jej v celku rozemelte na prášek a ten pak používejte na vaření nebo lusk otevřete, semínka vydlabejte a rovnou použijte. Prázdný lusk ale nemusíte vyhazovat. Vložte jej do dózy s kvalitním třtinovým cukrem. Vanilkový lusk jej během pár týdnů krásně provoní a máte domácí vanilkový cukr.
Vanilka je plodem bíle kvetoucí orchideje. Sklízí se jako dlouhé zelené tobolky, které době sběru nemají žádnou chuť ani vůni. Aromatické látky se z vanilkových lusků uvolňují až v průběhu fermentace, podobně, jako se fermentují kakaové boby, káva nebo čaje. Jakmile jednou zkusíte chuť pravé vanilky, už nikdy nebudete chtít její syntetické náhražky. Pravá vanilka má sladkou, jemně kořeněnou, smetanovou chuť a květinovou vůni.
Vanilka lusk* (Vanilla planifolia*). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíPřísada do sladkých jídel.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):0kJ/0kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 0 g. z toho cukry: 0 g. Bílkoviny: 0 g. Sůl: 0 g
Skladování: Skladovat v suchu a chladu.
Legislativní zařazení: