Strouhanka z kukuřice jako alternativa běžně dostupné strouhanky. Můžete s ní obalovat, zahušťovat nebo ji přidávat do těst.
Využití:
- obalování - se strouhankou můžete obalit téměř vše od hub přes sýry až po zeleninu
- zahušťování - kukuřičná strouhanka vám dobře zahustí omáčky i polévky
- bramborové těsto - přidejte trochu strouhanky do vašeho klasického bramborového těsta na knedlíky, těsto se tím krásně odlehčí
- karbanátky, sekaná - místo pšeničné strouhanky můžete při přípravě placek nebo sekané využít kukuřičnou
Kukuřice je rostlina z čeledi lipnicovité, která může mít až šest metrů. Původně pochází z Jižní Ameriky, kde pěstuje již přes 5000 let. Od místních indiánů se kukuřice spolu s Kolumbem dostala do Evropy. Dnes je kukuřice po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. V Čechách ji na polích najdeme na jižní Moravě.
Kukuřice se využívá jako krmivo, dále jako surovina na výrobu cukru, oleje a škrobu. Některé druhy se pěstují jako zelenina. V potravinářství se z kukuřice vyrábí lupínky, mouka, krupice nebo kaše. Zvláště v rozvojových zemích je kukuřice cenným zdrojem obživy.
Kukuřičná krupice. Může obsahovat stopy lepku.Kukuřičná strouhanka je určena k obalování případně zahušťování jídel.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1520kJ/364kcal. Tuky: 2 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g. Sacharidy: 71,9 g. z toho cukry: 0,8 g. Bílkoviny: 9,2 g. Sůl: 0 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek - kukuřičná krupice.