Houbové špaldoto v biokvalitě se skvěle hodí na cesty, dovolené, ale i na doma. Jeho příprava trvá jen 20 minut a je velmi snadná. Základ jídla tvoří špaldové kernotto - jemně obroušené špaldové zrno.
Špalda je celkem zapomenutý druh rozpadavé pšenice, který byl odsunut kvůli vyšším výnosům jiných druhů. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Kromě mouky se z ní vyrábí například alternativní kávovina jako náhražka kávy.
PRO-BIO, obchodní společnost s r. o. je první český výrobce a významný dodavatel širokého sortimentu kvalitních biopotravin. Společnost se snaží vrátit do českých kuchyň zapomenuté tradiční plodiny jako je pohanka nebo jáhly a špalda. PRO-BIO provozuje vlastní moderní mlýn s ohledem na ekologické zemědělství.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
ŠPALDOVÉ kernotto* (kroupy) 86 %, sušená zelenina* (mrkev*, petržel*, cibule*, paprika červená*, paprika červená*, paprika zelená*), sušené houby* (shiitake*, hřib pravý*), ochucovací směs (jedlá sůl s jódem, [sůl, jodičnan draselný], sušená zelenina*, [mrkev*, cibule*, pastiňak*,petržel kořen*, petržel list*, CELER*, pórek*], hlíva ústřičná*, saturejka*, rakytník*). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíObsah sáčku (špaldové kroupy) propláchněte v sítku pod tekoucí vodou, vložte do hrnce, přidejte obsah druhého sáčku (zeleninu a koření), 500 ml vody a 1 lžíci oleje. Za občasného míchání vařte na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Podle potřeby ke konci vaření přidejte trochu vody. Hotové špaldoto posypeme na talíři strouhaným sýrem. Podávejte se zeleninovou oblohou, jako hlavní jídlo.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1430kJ/324kcal. Tuky: 1,5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g. Sacharidy: 64 g. z toho cukry: 4,2 g. Bílkoviny: 13 g. Sůl: 3,2 g
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek - směs z obilovin.