Směs vloček v biokvalitě obsahuje čtyři druhy obilných vloček – vločky ovesné, špaldové, žitné a pšeničné. Specifické vlastnosti jednotlivých obilovin se v této směsi vhodně kombinují a doplňují.
Využití:
- polévka - v krémových polévkách vločky povařte a rozmixujte
- kaše - z vloček uděláte výbornou kaši, nezapomeňte přidat ořechy, ovoce, semínka a sirup, pro přípravu kaše je nutné vařit vločky v mléku nebo jeho alternativě
- knedlíčky - vločky smíchejte se strouhaným uzeným tempehem, vejcem a bylinkami
- placky, karbanátky, sekaná - vločky se dají kombinovat s luštěninami, vejci, zeleninou, bylinkami a kořením, vše rozmixujte a dle potřeby tvarujte
- sladké - vločky se dají přidat do muffinů, sušenek, lívanců nebo nepečeného cukroví
- pomazánky - osmahnutou zeleninou zalijte vodou, přidejte vločky, povařte, rozmixujte a dochucujte
- mléko, pudink - vločky uvařte a i s vodou na vaření je rozmixujte, mléko můžete ochutit třeba medem, pokud chcete pudink, dejte do vody více vloček a směs nechte zchladnout
- smoothie - rozmixujte oblíbené ovoce s vodou, rostlinným nápojem nebo mlékem, podle chuti přidejte spařené nebo povařené vločky, semínka, jogurt, sirup, zeleninu či cokoli jiného
- pečivo - při přípravě chleba nebo dalamánků nahraďte 1/4 mouky vločkami
Vločky se vyrábějí z ovesného zrna, které se nejdříve očistí. Následně je napařováno a poté vystaveno i suchému horku. Takto upravený oves se lisuje ve válcích a někdy se i řeže na menší kousky. Oves je velmi rozšířená obilnina v oblasti mírného pásu a je známá již od doby bronzové. Kromě vloček se z ovsa vyrábí například i mouka nebo rostlinný nápoj jako alternativa mléka.
Žitné vločky se získávají tak, že se obilné zrno navlhčí v páře a pak se lisuje. Žito je velmi nenáročná obilnina na přírodní podmínky. Pěstuje se především ve střední a severní Evropě i ve vyšších nadmořských výškách. Žito má dvě formy, ozimá a jarní. Ozimá forma se vyskytuje častěji. Z žita se vyrábí nejen mouka, ale například i náhražky kávy, těstoviny nebo whisky či žitné pivo.
Špalda je celkem zapomenutý druh rozpadavé pšenice, který byl odsunut kvůli vyšším výnosům jiných druhů. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Kromě mouky se z ní vyrábí například alternativní kávovina.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Vločky OVESNÉ*, vločky PŠENIČNÉ*, vločky ŠPALDOVÉ*, vločky ŽITNÉ*. Může obsahovat stopy sóji. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Vařte 2 minuty v mléce nebo v rostlinném nápoji nebo jen přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Cca 1 porce: 50 g vloček na 150 ml tekutiny.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1580 kJ/375 kcal. Tuky: 7 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 1 g. Sacharidy: 59 g. z toho cukry: 3 g. Bílkoviny: 14 g. Sůl: 0.01 g
Může obsahovat (alergeny): lepek
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 65 %.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – směs vloček..