Slunečnicová semínka mají příjemnou oříškovou chuť. Jsou loupaná a jejich použití je velmi univerzální. Vyrobíte si z nich máslo, mléko nebo třeba sýr. Hodí se do salátů, příloh, pečiva či kaší.
Velký přehled semínek najdete v časopise Dobroty léto 2016.
Využití:
- posyp - semínky můžete posypat vlastně vše, v čem vám budou chutnat, od sladké kaše až po zeleninový salát
- pečení - domácí pečivo posypejte semínky nebo je zapracujte do těsta
- pražení - semínka získají příjemnou oříškovou chuť, když je opražíte v troubě na 140 stupňů (15 minut) nebo na pánvi (cca 8 minut), poté je můžete dochutit kořením
- máslo - z opražených semínek lze vyrobit máslo, které vydrží v lednici i několik týdnů, stačí 10 minut mixovat cca 250 g semínek, dokud nebudete mít krémovitou konzistenci
- mléko - 100 g semínek namočte přes noc, ráno vodu slijte, přidejte 900 ml čerstvé vody a rozmixujte, nakonec přeceďte a máte mléko, které v lednici vydrží 3 dny čerstvé, uberte vodu a můžete mít i smetanu
- sýr - semínka a kešu oříšky napůl, trocha vody, mixovat do hladkého krému a máte čerstvý chutný sýr
- pomazánka - semínka přidejte k luštěninám, vařené zelenině, houbám nebo tofu a rozmixujte do pomazánky
- pesto - slunečnicové semínko skvěle chutná s bazalkou, petrželkou a konopným semínkem
- drobenka - rozmixujte 50 g slunečnicových semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje
- cake pops - recept na tuto sladkou specialitu najdete v Dobrotách z léta 2016 na str. 15
- zapečená jídla - slunečnice je v zapečených pokrmech nejchutnějším semínkem
- Fazolovo-semínkový burger - recept najdete v časopise Dobroty jaro 2014
Slunečnicová semínka se získávají ze slunečnic, které jsme si z Ameriky původně dovezli jen jako okrasné rostliny. Prodávají se loupaná, přesto se dají během dvou dnů naklíčit. Jejich namáčení je zase kratší než u jiných semínek, trvá jen 2 hodiny. Semínka jsou poté mekkčí, stravitelnější a chutnější.
Složení: Semena slunečnice. Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2650 kJ/633 kcal. Tuky: 53.93 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 6.24 g. Sacharidy: 12.63 g. z toho cukry: 2.28 g. Vláknina: 8.59 g. Bílkoviny: 24.85 g. Sůl: 0 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – slunečnicové semeno..