Javorový sirup má specifickou, celkem výraznou chuť a vůni, malinko připomíná karamel. Tradičně se jím dochucují lívance a palačinky, ale použijte ho všude tam, kam chcete dodat jeho specifickou chuť – snídaňové kaše, dezerty, domácí granola, nápoje, na pečení…
Javorový sirup Grade C má výraznější javorovou chuť a je malinko tmavší než javorový sirup Grade A. Jedná se o tradiční kanadský produkt. Je to vlastně koncentrovaná míza z kanadského javoru. Javorový sirup se vyrábí tak, že do dospělých stromů jsou navrtány otvory, kterými míza vytéká do záchytných nádob. Stromy se mohou dožít až 250 let, mízu produkují ve stáří 50 až 80 let. Na jeden litr sirupu je potřeba 35–40 litrů mízy. Surová míza obsahuje až 97 % vody, která se následně odpařuje, až vznikne sirup. V ekologické produkci se přísně dbá na to, aby javory, které produkují mízu byly dospělé a stáčením mízy nebyl narušen jejich vývoj.
Javorový sirup obsahuje cca max. 5 % fruktózy, cca max. 5 % glukózy a cca 66 % sacharózy.
V Dobrotách zima 2015–2016 jsme na straně 6–11 zpracovali velký přehled sirupů a vzájemné srovnání obsahu jednotlivých cukrů.
100% javorový sirup*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSirup je určen k přímé spotřebě bez ředění i na přípravu sladkých pokrmů.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1532kJ/366kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 90 g. z toho cukry: 79 g. Bílkoviny: 0 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Skladujte v chladu a suchu. Po otevření skladujte při teplotě do 10 °C.
Legislativní zařazení: Přírodní sladidla.