Datlový sirup je zkrátka vynikající, velmi oblíbený, děti ho milují. Je velmi výrazný a na ochucení stačí malé množství. Datlový sirup je báječný jen tak nebo s miskou krupicové kaše.
Při výrobě datlového sirupu se smíchají sušené datle s vodou, mixují, filtrují a výsledná šťáva se koncentruje na požadovanou hustotu. Datlový sirup je tmavý, voňavý, poměrně hustý s charakteristickou chutí a dobře sladí, je tradičním sladidlem na Středním východě.
Datlový sirup se hodí na studenou i teplou kuchyni. Nechte jej vyniknout nejlépe s neutrálními pokrmy, jako je tofu krém, bílý jogurt, tvaroh. Hodí se na ovesnou nebo jinou snídaňovou kaši, palačinky, ale i na doslazení obilné kávy.
Datlový sirup obsahuje 15–30 % fruktózy, 17–40 % glukózy a 3–34 % sacharózy.
V Dobrotách zima 2015–2016 jsme na straně 6–11 zpracovali velký přehled sirupů a vzájemné srovnání obsahu jednotlivých cukrů.
Složení: Sušené datle* 79 %, pitná voda. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: K přímé spotřebě bez ředění i na přípravu sladkých pokrmů.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 1676 kJ/399 kcal. Tuky: 0.1 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g. Sacharidy: 98 g. z toho cukry: 98 g. Bílkoviny: 1.6 g. Sůl: 0.3 g
Skladování: V suchu, temnu a chraňte před teplem.
Legislativní zařazení: Přírodní sladidlo - sirup..