Agávový sirup je velmi sladký, nejsladší ze všech sirupů, dokonce sladší než med a cukr. Hodí se pro studenou i teplou kuchyni. Výborný je do kaší, koktejlů, nákypů, při pečení, na výrobu džemů. Pár lžiček nařeďte vodou a vykouzlíte s ním parádní domácí limonádu.
Agávový sirup je zahuštěná šťáva z kaktusů agáve. Má jemnou a neutrální chuť i barvu. Jeho hustota je zhruba někde uprostřed mezi nejřidším a nejhustším sirupem. Agávový sirup je velmi univerzální pomocník.
Tipy na použití agávového sirupu:
- domácí zmrzliny
- ovocné želé z agaru
- tofu krém, puding
- domácí rostlinná mléka
- sušenky, bábovky, koláče, muffiny...
- podpora kynutých těst
- domácí limonáda, ledový čaj, smoothies
- marmelády, džemy
- dresink na salát – smíchejte agávový sirup, olivový olej, jablečný ocet a tamari omáčku
- karobová čokoláda – smíchejte agávový sirup, kakaové máslo a karobový prášek
- jahodový džem – recept je popsán na straně 6 v Dobrotách léto 2015
Vyzkoušejte také agávový sirup s příchutí malin. Má výraznou malinovou příchuť a je výborný na dochucování palačinek, jogurtů, kaší, nápojů...
V Dobrotách zima 2015–16 jsme na straně 6-11 zpracovali velký přehled sirupů a vzájemné srovnání obsahu jednotlivých cukrů.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Agáve*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíK přímé spotřebě bez ředění i na přípravu sladkých pokrmů.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1646kJ/392kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 98 g. z toho cukry: 98 g. Bílkoviny: 0 g. Sůl: 0,08 g
Skladování: Skladujte v suchu, temnu a chraňte před teplem.
Legislativní zařazení: Přírodní sladidlo - sirup.