Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.Tipy na použití:čínská shoyu polévka s shitake a rýžírecept je popsán zderýžový salát s rajčatyrecept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013zeleninové sotérecept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013zálivka s kešulehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechůdresink na salátsmíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, Zákazníci s tímto produktem kupují Meridol zubní pasta 75ml 118 Kč Do košíku Toaletní papír Soft & Exclusive 8 ks bílý 2vrstvý 49,90 Kč Do košíku Q clean utěrka mikrovlákno 40X40 205g 27 Kč Do košíku