Sezamové semínko se hodí na sladké i slané pečení, jako posypka na kaše, jogurty a saláty. Rozdrcením se solí tvoří gomasio, které zkrášlí i prostá každodenní jídla.
Sezam je součástí legend a pověstí v mnoha zemích světa. Aby ne, je to historicky nejdůležitější plodina pěstovaná pro olej. Sezam indický je jednoletá bylina, která kvete modrými, fialovými nebo žlutými květy a bývá až 2 metry vysoká.
- Na mlsání
– vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
– při pražení slunečnice přidejte na konci trochu shoyu nebo tamari a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka - Jen tak přidat
– do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
– do jogurtu a kaší
– do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies
– do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel - Sladké krémy
– při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (obě předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
– krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamom
– hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci - Pečení
– do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
– můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
– recept na pětisemínkové krekry na straně 16 v letních Dobrotách 2016 - Nepečené dezerty
– rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu
– recept na cake pops na straně 15 v letních Dobrotách 2016 - Granola
– smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C - Drobenka
– rozmixujte 50 g semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje - Základ na cheesecake
– kombinujte semínka, oříšky, třtinový cukr, kokosový tuk - Gomasio
– smíchejte 100 g upraže