Rychle uvařená, výborně chutná a nemusíte se bát, že byste ji rozvařili.
A přece se nelepí! Tuhle rýži nerozvaříte. Je kyprá a sypká - ideální do zeleninových polévek či jako příloha "al dente".
Zvláštnost této rýže spočívá v tom, že se zrna rýže před samotným loupání namáčí a speciálně předpaří. Při tomto procesu se živiny přesunou ze slupek přímo do zrna rýže. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Její barva je kvůli parní úpravě lehce nažloutlá. Po uvaření se však změní zpátky na bílou.
Hodí se hlavně jako příloha nebo jako součást salátů, kterým dodá zajímavou chuť, texturu i přidanou výživnou hodnotu.
Rýže parboiled dlouhozrnná loupaná*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíRýži propláchněte a vařte 25–30 minut v poměru 1 díl rýže na 2 díly osolené vody.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1564kJ/374kcal. Tuky: 1,1 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g. Sacharidy: 81 g. z toho cukry: 0,3 g. Bílkoviny: 75 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení: Rýže dlouhozrnná.