Rýže parboiled v biokvalitě. Rychle uvařená, výborně chutná a nemusíte se bát, že byste ji rozvařili. Hodí se hlavně jako příloha nebo jako součást salátů, kterým dodá zajímavou chuť, texturu i přidanou výživnou hodnotu. Výhodné pětikilové balení.
Dlouhá zrna, hladký povrch a nelepí. To je parboiled! Uvaříte ji raz dva a má více živin než klasická rýže. Je skvělou přílohou, zeleninovým polévkám dodá šmrnc a v salátech s bio vejcem hraje hlavní roli. Vyzkoušejte citronovou rýži s pestem a chia semínky. Už první sousto vás nadchne.
Zvláštnost této rýže spočívá v tom, že se zrna rýže před samotným loupání namáčí a speciálně předpaří. Při tomto procesu se živiny přesunou ze slupek přímo do zrna rýže. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Její barva je kvůli parní úpravě lehce nažloutlá. Po uvaření se však změní zpátky na bílou.
Využití:
- příloha - rýži lze využít jako přílohu k slaným zeleninovým i masovým pokrmům
- rizoto - klasickým způsobem můžete rýží smíchat se zeleninou a kořením dle libosti
- smažená rýže - po uvaření můžete rýži na větším množství oleje společně se zeleninou smažit asi 2 minuty, nakonec přidejte rozmíchaná vajíčka a krátce dosmažte, stačí už jen kořením dochutit
- rýžový salát - rýži po vychladnutí smíchejte dle fantazie s různými ingrediencemi, my doporučujeme vařené fazolové lusky, vlašské ořechy, osmahlou cibulku a žampióny, nakonec zasypte čerstvou petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje
Rýže pochází z tropických oblastí Asie a Afriky. Domestikována byla přibližně před 10 000 lety a dnes je jednou z nejdůležitějších obilovin světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi 1/4 obyvatelstva zeměkoule. Z rýže se vyrábí mouka, nápoje, dezerty, ale také pivo nebo víno. Buddhističtí mniši z rýže vytváří známé mandaly a rýžový papír je hojně využíván v umění.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Rýže parboiled dlouhozrnná loupaná*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíRýži propláchněte a vařte 25–30 minut v poměru 1 díl rýže na 2 díly osolené vody.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1530kJ/366kcal. Tuky: 0,8 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g. Sacharidy: 79 g. z toho cukry: 0,3 g. Bílkoviny: 7,3 g. Sůl: 0,1 g
Skladování: Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení: Rýže dlouhozrnná.