Jasmínová rýže v biokvalitě s jemnou přirozenou vůní květin. Tradiční součást asijské kuchyně. Po uvaření je lepivější, hodí se tedy k omáčkám. Rýže má lehce nasládlou chuť, využijete ji proto i v dezertech.
Využití:
- příloha - rýži lze využít jako přílohu k omáčkám
- rizoto - klasickým způsobem můžete rýží smíchat se zeleninou a kořením dle libosti
- smažená rýže - po uvaření můžete rýži na větším množství oleje společně se zeleninou smažit asi 2 minuty, nakonec přidejte rozmíchaná vajíčka a krátce dosmažte, stačí už jen kořením dochutit
- nákyp - do vymazaného pekáčku vrstvíme nastrouhaná jablka střídavě s uvařenou rýží, vrstvy posypáváme také ořechy, skořicí a případně cukrem, krátce zapečeme v troubě
- Cizrnové ragú se zelím a omáčkou z arašídového másla - v časopise Dobroty podzim 2013 najdete výtečný recept s jasmínovou rýží na str. 8
- Rýžovo-konopná zmrzlina - tento dezert hledejte v Dobrotách léto 2016 na str. 8
Jasmínová rýže pochází původně ze severu Thajska. Dnes se ale pěstuje i v Laosu, Vietnamu a dokonce v Itálii. Své jméno získala kvůli své květinové vůni, která někomu připomíná jasmín a kvůli své bílé barvě. Tato specifická vůně se u rýže vytváří přirozeně. Po uvaření je rýže kyprá, lepivá a lehce nasládlá.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Rýže jasmínová*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství vody 20 minut.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 1510 kJ/361 kcal. Tuky: 0.6 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g. Sacharidy: 78 g. z toho cukry: 0.3 g. Vláknina: 1.4 g. Bílkoviny: 7.4 g. Sůl: 0.02 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek - rýže..