Quinoa červená 250 g BIO COUNTRY LIFE

65 Kč
Do 3 dnů
  • Cena bez 12% DPH: 58,04 Kč
  • PeMi kód: 115189
  • EAN: 8595016503505
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.

Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech.

Tipy na použití:

  • Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon.
  • Ochucenou quinoou můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
  • Quinoa se dá použít i na sladko – na přípravu kaší, nákypů.
  • Hodí se na přípravu karbanátků, placiček.
  • Můžete ji přidávat do salátů, polévek, lívanců, smoothie.

Recepty:

  • Karbanátky z quinoy a pečeného batátu
    recept je popsán zde
  • Quinoový salát s limetkou
    recept naleznete zde
  • Quinoový salát s bazalkou, česnekem a cherry rajčátky
    recept je uveden na straně 26 v Dobrotách léto 2014
  • Bramborový salát s quinoou a sušenými rajčaty
    recept naleznete na straně 26 v Dobrotách léto 2014
  • Quiche s quinoou, tempehem a mangoldem
    recept je popsán na straně 26 v Dobrotách léto 2014
  • Rýžovo-quinoový pilaf se sušenými rajčaty a kešu
    recept je popsán na straně 12 v Dobrotách jaro 2015
  • Wrap s kari a quinoou
    150 g quinoy
    100 g mraženého hrášku
    1 červená paprika
    40 g sekaných kešu ořechů
    1 malá cibule
    1 lžíce tahini
    1 stroužek česneku
    1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
    1 lžíce kari
    svazek máty
    2 lžíce olivového oleje
    4 tortilly
    ledový salát
  1. Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dojít pod pokličkou.
  2. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
  3. Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
  4. Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.

Vyzkoušejte také další produkty:

  • quinoové vločky
  • quinoový nápoj
  • ⇡ Zpět nahoru ⇡