Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.
Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech.
Tipy na použití:
- Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon.
- Ochucenou quinoou můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
- Quinoa se dá použít i na sladko – na přípravu kaší, nákypů.
- Hodí se na přípravu karbanátků, placiček.
- Můžete ji přidávat do salátů, polévek, lívanců, smoothie.
Recepty:
- Karbanátky z quinoy a pečeného batátu
recept je popsán zde - Quinoový salát s limetkou
recept naleznete zde - Quinoový salát s bazalkou, česnekem a cherry rajčátky
recept je uveden na straně 26 v Dobrotách léto 2014 - Bramborový salát s quinoou a sušenými rajčaty
recept naleznete na straně 26 v Dobrotách léto 2014 - Quiche s quinoou, tempehem a mangoldem
recept je popsán na straně 26 v Dobrotách léto 2014 - Rýžovo-quinoový pilaf se sušenými rajčaty a kešu
recept je popsán na straně 12 v Dobrotách jaro 2015 - Wrap s kari a quinoou
150 g quinoy
100 g mraženého hrášku
1 červená paprika
40 g sekaných kešu ořechů
1 malá cibule
1 lžíce tahini
1 stroužek česneku
1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
1 lžíce kari
svazek máty
2 lžíce olivového oleje
4 tortilly
ledový salát
- Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dojít pod pokličkou.
- Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
- Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
- Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.
Složení: Quinoa*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 1