Celé zrno pšenice v biokvalitě. Široké využití v kuchyni. Vyrobíte si z něj celozrnnou mouku nebo ho můžete uvařit jako přílohu. Hodí se také jako zavářka či součást nádivky.
Využití:
- mouka - ze zrn si můžete pomocí mlýnku namlít vlastní celozrnnou mouku
- příloha - zrno přes noc namočíte, poté uvaříte (1,5 hodiny) a můžete ho přidat například do rizota
- karbanátky, sekaná - uvařené zrno můžete namlít do vaší oblíbené směsi na karbanátky nebo sekanou
- nádivky - uvařeným zrnem můžete také naplnit rajčata, papriky nebo zelné listy
- zavářka - zrno dodává jídlům strukturu, takže se dobře hodí jako zavářka do pokrmů jako jsou krémové polévky
Pšenice pochází z divokých trav a patří k nejstarším plodinám pěstovaným člověkem. Provází nás od počátků zemědělství, tedy mnoho tisíc let. Za tu dobu samozřejmě vznikla spousta druhů a odrůd. Ozimá pšenice nese svůj název podle toho, že se vysévá na podzim a sklízí se v létě následujícího roku. Zrno na podzim vyklíčí, přes zimu je ve vegetativním stavu a na jaře vyroste v rostlinu. Jařiny jsou opakem ozimu.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
PŠENICE ozimá*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíPšenici můžete namlít na mouku nebo namočte cca na 10 hodin, propláchněte, vařte 1,5 hodiny nebo 45 minut v tlakovém hrnci.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1199kJ/285kcal. Tuky: 1,9 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g. Sacharidy: 57 g. z toho cukry: 6,8 g. Bílkoviny: 12 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek - obilovina pro přímou spotřebu.