Neloupaná pohanka není určena k vaření, ale k pěstování natě a na přípravu čaje. Vyražené zelené lupení pak přidávejte do smoothies, polévek nebo pomazánek.
Neloupaná pohanka je základní podoba pohanky, která však není určená k jídlu. Semeno je zde obaleno tvrdou tmavou slupkou, která je nepoživatelná.
V Dobrotách podzim 2015 jsme na straně 28–31 zpracovali rozsáhlé téma o pohance včetně tipů a receptů jak pohanku použít. Dozvíte se zde i informace o rutinu – kolik ho pohanka obsahuje, v jaké části pohanky ho je nejvíce a v čem je rutin prospěšný.
Pěstovat pohankovu nať můžete dvěma způsoby:
- pěstování nati v hlíně – na dno misky, květináče nebo truhlíku dejte hlínu, vysejte hustě pohanku a udržujte ji dostatečně vlhkou, sklízejte ve chvíli, kdy z listů opadají černé tvrdé slupky (cca po 5-7 dnech) – nať ostříhejte nůžkami a přidávejte do pokrmů.
- nakličování v nakličovací misce – standardně jako ostatní semena
Složení: Pohanka setá*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Neloupaná pohanka je semeno k setí na nať, nikoli na vaření.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1435 kJ/343 kcal. Tuky: 3.4 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.74 g. Sacharidy: 71.5 g. z toho cukry: 1.8 g. Bílkoviny: 13.3 g. Sůl: 0.03 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek – pohanka, lámanka..