Pohanka je přirozeně bezlepková plodina, která má nezaměnitelnou, lehce oříškovou chuť. Její použití je všestranné – hodí se do pomazánek, placiček se zeleninou, na přípravu kaše…
Pohanka loupaná lámanka jsou pohankové kroupy nalámané na menší kousky.
V Dobrotách podzim 2015 jsme zpracovali rozsáhlé téma o pohance včetně tipů a receptů jak pohanku použít. Dozvíte se zde i informace o rutinu – kolik ho pohanka obsahuje, v jaké části pohanky ho je nejvíce a v čem je rutin prospěšný.
Pohanka se k nám dostala ve 12. století z jižních svahů Himálaje. Svůj český název získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Tipy a recepty na použití pohanky lámanky:
- kaše – pohanku uvařte v rostlinném nápoji a oslaďte oblíbeným sirupem
- krém nebo pudink – rozmixujte výše uvedenou kaši, ozdobte ořechy a ovocem
- placičky, karbanátky, sekaná – uvařenou lámanku ochuťte, přidejte vejce nebo Hrašku nebo pomleté lněné semínko a vařenou zeleninu, vytvořte placičky a smažte na oleji nebo pečte v troubě
- pohankové karbanátky s dýní – recept je uveden na straně 31 v Dobrotách podzim 2015
- dortové korpusy – pohanku povařte v rostlinném nápoji a nechte ztuhnout v dortové formě
- pohankový dortík s ovocným agarem – recept je popsán v Dobrotách podzim 2015 na straně 18
- pomazánky – s cibulkou, s pečeným česnekem, s bylinkami
- pohankový hummus – rozmixujte lámanku (propláchnutou a namočenou na 10 hodin), sterilovanou nebo vařenou cizrnu a na 20 minut namočená sušená rajčata, dochuťte olivovým olejem a citronovou šťávou
- zavářka do polévky
- náplň ve slaných koláčích (quiche)
Vyzkoušejte také další produkty vyrobené z pohanky:
Složení: Pohanka setá*.