Jedná se o jedlá semínka borovice pinie. Pinie jsou měkké a krémové. Vhodné na přípravu másla nebo pesta. Mají nasládlou máslovou chuť.
Využití:
- namáčení - 2 hodiny, namočené pinie jsou měkké a krémové.
- máslo - másla a krémy se dají vytvořit velmi snadno rozmixováním díky jemné konzistenci
- pražení - zvýrazní se jejich chuť a budou jemně křupavé
- pesto - rozmixujte čerstvou bazalku, olivový olej, parmazán, česnek a piniové oříšky
- cukroví - rozmixované ořechy smíchejte s rozmixovaným sušeným ovocem a třeba karobem a uválejte kuličky, které následně obalte ve strouhaném kokosu
- zmrzlina - nahrubo nasekané oříšky, mražené banány, med a smetana udělají dohromady výbornou zmrzlinu, stačí společně rozmixovat
- polévky - nahrubo nasekané piniové oříšky jsou vhodné k ozdobení polévek na talíři
- snídaně - oříšky můžete obohatit vaše oblíbené snídaňové müsli nebo kaši
- dezerty - studené nebo pečené, ořechy se výborně hodí do těst, krémů nebo s nimi hotové pokrmy jednoduše posypte
- saláty - ovocné i zeleninové saláty jsou ideálními kandidáty pro přidání ořechů
- pomazánky - namočené ořechy rozmixujte s luštěninami nebo zeleninou
Drobounká semínka jsou schovaná v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje. V syrovém stavu mají piniové oříšky jemnou strukturu a nasládlou máslovou chuť. Piniové oříšky snadno žluknou, skladujte je proto v lednici. Mléko z nich má neutrální chuť, trochu se podobá domácímu kešu mléku.
Složení: Piniové oříšky jádra. Může obsahovat stopy lepku, arašídů a skořápkových plodů.
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2532 kJ/611 kcal. Tuky: 51 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 5.3 g. Sacharidy: 14 g. z toho cukry: 14 g. Bílkoviny: 24 g. Sůl: 0 g
Může obsahovat (alergeny): skořápkové plody
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – piniové oříšky..