Čerstvé ořechy jsou krémově bílé a mají sladkou chuť. Dají se jíst samotné nebo je můžete zakomponovat do sladkých i slaných pokrmů. Ořechy je možné pražit, namáčet a dokonce i nakládat. Vychutnejte si je v biokvalitě.
Téma ořechů jsme detailně zpracovali v časopise Dobroty podzim 2013.
Využití:
- pochutina - ořechy jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte návštěvu
- dezerty - studené nebo pečené, ořechy se výborně hodí do těst, krémů nebo s nimi hotové pokrmy jednoduše posypte
- cukroví - ořechy můžete obalit v rozpuštěné čokoládě nebo je rozdrtit a udělat si ořechové kuličky třeba s rozmixovanými datlemi, karobem, kokosem a dalšími ořechy
- smoothie - nebojte se přidat para při přípravě vašeho oblíbeného smoothie
- zmrzlina - nahrubo nasekané ořechy, mražené banány, med a smetana udělají dohromady výbornou zmrzlinu, stačí společně rozmixovat
- polévky - nahrubo nasekané ořechy jsou vhodné k ozdobení polévek na talíři
- snídaně - oříšky můžete obohatit vaše oblíbené snídaňové müsli nebo kaši
- saláty - ovocné i zeleninové saláty jsou ideálními kandidáty pro přidání ořechů
- pomazánky - ořechy rozmixujte s luštěninami, tofu, semínky nebo zeleninou
- rizoto, kuskus - oříšky nasekejte a přidejte do zeleninového rizota nebo kuskusu
- nakládání - para můžete i naložit, do zavařovačky dáte ořechy, pepř, olivový olej, sůl a lahůdkové droždí, protřepete a necháte odležet v lednici přes noc
- namáčení - namočte ořechy přes noc do vody, budou chutnat čerstvě a budou jemnější
- pražení - 5 až 10 minut pečte v troubě, dokud para nezezlátnou, získají intenzivnější chuť
Para ořechy získaly svůj název podle přístavu Pará v Brazílii, odkud se vyvážely do Evropy. Rostou na stromu, který se jmenuje juvie ztepilá. Jedná se pouze o divoce rostoucí strom, jelikož se ho nepodařilo domestikovat. Jeho plody jsou tobolky. Domorodí sběrači je sbírají a vyloupou z nich až 22 semen na jednu tobolku. Kromě potravinářství se někdy plody využívají na výkrm kaprů.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
PARA OŘECHY jádra*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, ostatních skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíUrčeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):2888kJ/691kcal. Tuky: 67 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 16 g. Sacharidy: 4 g. z toho cukry: 2 g. Bílkoviny: 14 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – para ořechy.