Rýžová mouka je přirozeně bezlepková. Má široké využití v kuchyni samotná, ale i v kombinaci s dalšími typy mouky. Je velmi dobrým zahušťovadlem. Zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí.
Využití:
- pečivo - chleba nebo cukroví, namíchejte ve svém klasickém receptu běžnou mouku s rýžovou
- zahušťování - protože je mouka jemně namletá, můžete s ní pokrmy výborně zahušťovat, pokrmům dodá krásně mléčnou barvu - na 4 porce polévky nebo omáčky použijte cca 4 lžíce rýžové mouky
- knedlíky, těstoviny, halušky - mouku dobře využijete i při přípravě vařených příloh
Rýžová mouka se vyrábí mletím rýže. Nejčastějším typem rýže je rýže setá, která je jednou z nejpoužívanějších potravin na světě.
Rýžová mouka přináší nové kulinářské možnosti do kuchyně celiaků. Některé bezlepkové směsi špatně drží při sobě, což snadno můžete napravit přidáním rýžové mouky.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Rýže*. Může obsahovat stopy lepku a sóji. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Při pečení se obvykle míchá s jinými druhy mouky. Těsto z rýžové mouky je pevné, v mnoha ohledech podobné těstu ze pšeničné mouky – i když ne tak pružné. Vytáhnete z něj tenoučký plátek, vyválíte nudle, ve vodě se nerozpadne. Výsledek vyniká zajímavou chutí.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1537 kJ/366 kcal. Tuky: 1.6 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.6 g. Sacharidy: 80.1 g. z toho cukry: 0.1 g. Vláknina: 2.4 g. Bílkoviny: 6 g. Sůl: 0 g
Skladování: Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – rýžová mouka..