Wakame je velmi blízká řase Kombu, v některých receptech může Kombu nahradit.
Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy, rostoucí v okolí ostrova Hokkaidó. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou. Řasy servírujte sice v malých množstvích, ale zato pravidelně. Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel.
Složení: Mořské řasy Wakame (Undaria pinnatifida).
Návod k přípravě: Řasy namočte do studené vody po dobu 10-15 minut. Řasy Wakame zvětší svůj objem 10-15x. Slijeme a použijeme například do polévek nebo salátů. Pro změkčení řas je taky možné řasy ponořit nakrátko do vařící vody a poté osušit. Opečené wakame můžete rozdrobit a použít jako koření.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 542 kJ/132 kcal. Tuky: 0.5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 1.2 g. z toho cukry: 0 g. Vláknina: 37 g. Bílkoviny: 12 g. Sůl: 19.5 g
Skladování: Skladujte v uzavřeném obalu na suchém místě.
Legislativní zařazení: Mořské řasy..