Třtinová melasa v biokvalitě. Jedná se o vedlejší produkt z výroby třtinového cukru. Má sirupovitou konzistenci a výrazně sladkou chuť. Je výtečnou náhražkou běžných sladidel a součástí amerických tradičních dezertů.
Tipy a recepty na použití třtinové melasy:
- pečení - melasa slouží dobře k oslazení pečených dezertů
- krémy - i studené dezerty můžete sladit melasou
- kaše - poté, co si svoji oblíbenou snídani posypete ovocem, ořechy nebo semínky, zalijte ji navrch ještě melasou
- zmrzlina - zkuste domácí zmrzlinu sladit melasou
- nápoje - čaj nebo smoothie, melasa bude výborným sladidlem u obou
Cukrová třtina je vysoká mohutná tráva, která může mít až 6 metrů. Ve stéblech se nachází dřeň s obsahem cukru kolem 20 %. Vyskytuje se pouze v tropických oblastech s bohatou půdou. Získává se z ní třtinový cukr a při jeho výrobě vzniká vedlejší zbytkový produkt, který nazýváme melasa. Někdy bývá nazývána také jako "černé zlato" nebo "černý zázrak". V severní Americe byla ještě ke konci minulého století melasa velmi oblíbeným sladidlem. Dodnes ji najdete v mnoha tradičních amerických receptech na koláče a pudinky.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Melasa z cukrové třtiny*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Doporučují se rozpustit 2 čajové lžičky denně v horké vodě nebo mléce. Lze ji použít jako surovinu při přípravě domácích zákusků.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1213 kJ/290 kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 74 g. z toho cukry: 60 g. Vláknina: 1.4 g. Bílkoviny: 1.1 g. Sůl: 0.6 g
Skladování: V suchu a chladu.
Legislativní zařazení: Přírodní sladidlo – melasa..