Mandle jsou u nás dobře známé a velmi oblíbené. Mají typickou jemnou chuť. Solené jsou oříšky skvělou pochoutkou pro mlsání.
Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.
Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
Složení: MANDLE jádra, jedlá sůl, řepkový olej.
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 2541 kJ/607 kcal. Tuky: 55 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 4.2 g. Sacharidy: 18 g. z toho cukry: 4.6 g. Vláknina: 10 g. Bílkoviny: 21 g. Sůl: 1 g
Může obsahovat (alergeny): skořápkové plody
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – sladké mandle pražené, solené..