Semínka máku v biokvalitě. Široké využití při pečení. Vhodné také k výrobě semínkového másla nebo rostlinného mléka. Tradiční součást české kuchyně.
Semínka máku je můžete využít různě. Dají se namáčet, což trvá přibližně osm hodin. Také je můžete pražit, dosáhnete tak u nich intenzivnější vůně. Dokonce z nich lze vyrobit chutné mléko nebo máslo. Mák nelze zcela rozmixovat, takže máslo nebude úplně hladké. Při jeho výrobě přidejte vždy dvě lžíce jiného tuku na 100 g máku.
Tipy na použití máku:
- Pětisemínkové krekry - recept najdete v časopise Dobroty léto 2016 na str. 16
- Cake pops - jak moderně využít mák v dezertech hledejte v Dobrotách z léta 2016 na str. 15
- Makové muffiny s nugátovým krémem - upečte si výtečné muffiny dle receptu z Dobrot léto 2016 (str. 14)
- mléko - 100 g semínek namočte přes noc, ráno vodu slijte, přidejte 900 ml čerstvé vody a rozmixujte, nakonec přeceďte a máte mléko, které v lednici vydrží 3 dny čerstvé, uberte vodu a můžete mít i smetanu
- posyp - semínky můžete posypat vlastně vše, v čem vám budou chutnat, od sladké kaše až po zeleninový salát
- pečení - domácí pečivo posypejte semínky nebo je zapracujte do těsta
- pomazánka - semínka přidejte k luštěninám, vařené zelenině, houbám nebo tofu a rozmixujte do pomazánky
Mák setý se pěstuje už tisíce let pro svoje semena i pro bílou šťávu v nezralých makovicích obsahující opium. Je tradiční součástí české kuchyně. Česká republika navíc patří mezi jeho největší vývozce.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Mák modrý*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2167 kJ/518 kcal. Tuky: 42 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 4.9 g. Sacharidy: 4.2 g. z toho cukry: 2.3 g. Vláknina: 20 g. Bílkoviny: 20 g. Sůl: 0.05 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – mák modrý..