Quinoa nebo-li merlík čilský, je považována za nejvýživnější ze všech zrn používaných pro lidskou výživu. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny s vyváženým množstvím aminokyselin, bohatá je na lysin a methionin, kterých je ve většině obilovin nedostatek. Quinoa je známá také velké množstvím vitaminů a minerálních látek.
KLÍČENÍM QUINOY :
· Dochází ke koncentraci hodnotných nutrientů - zejména proteinů (bílkovin), vlákniny a antioxidantů, čímž zvyšujeme její výživovou hodnotu
· Lepší STRAVITELNOST - při klíčení dochází v quinoi k procesům, které ji lépe připraví pro naše zažívání
· Okamžitá konzumace - lupínky z quinoy můžete ihned konzumovat, není je potřeba nijak tepelně upravovat. Dají se dobře kousat, jsou měkké a jemně křupavé. Skvěle se hodí zejména do salátů, do pomazánek, do polévky 5 minut před servírováním.