Lněné semínko má příjemnou oříškovou chuť. Lépe se stravuje rozemleté a může sloužit jako náhražka oleje nebo vejce v různých pokrmech. Jeho výhodou je dobrá skladovatelnost a vysoká trvanlivost. V biokvalitě.
O lněných semínkách a nejen o nich se toho hodně dozvíte v časopise Dobroty jaro 2014.
Více o využití lněného semínka také zjistíte v Dobrotách z léta 2016.
Využití:
- náhražka margarínu, oleje - lžíce mletého semínka nahradí lžíci margarínu nebo oleje v receptech, při pečení pak pečivo rychleji hnědne
- náhražka vejce - smíchejte lžíci mletého semínka, 3 lžíce vody a nechte odstát pár minut, poté přidejte do těsta místo vejce
- kaše - svou oblíbenou snídani ve formě kaše můžete zasypat tímto semínkem
- pečivo - domácí housky nebo chleba lze obohatit přidáním celého semínka do těsta
- polévky - v zeleninových polévkách budou celá semínka dobře chutnat
Lněné semínko je třeba řádně rozkousat nebo lépe rozemlít, aby se lépe trávilo. Po rozemlet je nutné ho rychle konzumovat, jinak má tendenci žluknout. Celá semínka ale jinak mají skvělou trvanlivost. Skladované v pokojové teplotě vydrží dokonce jeden rok, v ledničce se jeho chuť až 3 měsíce vůbec nezmění.
Lněné semínko se získává z byliny s názvem len setý. Pěstuje se nejen pro semínka, ale i pro lněné vlákno, které se využívá především v textilu. Len je člověku známý už od starověku a pochází z Asie. Semínka se také často používají k výrobě oleje.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Semena lnu hnědého, produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít 3 pl mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.) Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít 1 pl mletého lněného semínka plus 3 pl lžíce vody. (Nechte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve pár minut odstát.) Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až 90 dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je umlít jej (v mlýnku) těsně před použitím. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1927kJ/461kcal. Tuky: 31 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 3 g. Sacharidy: 2 g. z toho cukry: 1,6 g. Bílkoviny: 24 g. Sůl: 0,15 g
Skladování: Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – len