Bezvaječné těstoviny ze sušené pšeničné krupice. Jejich výhodou je snadná a rychlá příprava a univerzálnost použití. Kuskus se používá jako běžné těstoviny nebo rýže.
Úžasně lehký a vždy ochotný přijmout nové chutě a vůně! Využijte toho a místo vody jej připravujte z vývaru nebo s pomocí šťávy z jídla.
Využití:
- příloha - místo klasických těstovin můžete použít tuto exotičtější variantu, nebojte se kuskus kombinovat i s luštěninami
- rizoto - kuskus smíchejte se svou oblíbenou zeleninou, tofu nebo houbami
- saláty - těstoviny dobře chutnají i s čerstvou zeleninou a můžou tak být svěžím letním jídlem
- kuskusovník - příklad, jak kuskus zapéct, najdete v časopise Dobroty zima 2014-15 na str. 10
- zavářka - v polévce kuskus dobře funguje jako klasická zavářka
- nasladko - se sirupem, ovocem, oříšky a se smetanou vytvoříte z kuskusu i chutné sladké jídlo
Běžný kuskus se nemusí vařit, stačí zalít jej dvojnásobným množstvím vody a nechat pod pokličkou 10 minut dojít, mezitím párkrát vidličkou prokypřit.
Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se používá pšenice, proso i ječmen. Často je zaměňován s bulgurem, bulgur ale není z krupice, nýbrž z pšeničných krupek.
Hrubě mletá PŠENIČNÁ krupice.Kuskus zalaijte vroucí vodou v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody. Nechte 15 minut odstát.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1482kJ/350kcal. Tuky: 1,5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,4 g. Sacharidy: 7 g. z toho cukry: 3 g. Bílkoviny: 12 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %. Skladujte na suchém a chladném místě.
Legislativní zařazení: Těstoviny sušené bezvaječné.