Krupice z kukuřice v biokvalitě. Jedná se o nahrubo umletou kukuřici. Krupice se výborně hodí na zahušťování polévek a krupicovou kaši.
Využití:
- kaše - z krupice můžete připravit chutnou kaši, v našem časopise Dobroty jaro 2016 najdete tipy, jak kaši sladit, z čeho ji vařit, čím ji ochutit nebo co do ní přidat
- zahušťování - krupice patří mezi skvělé pomocníky při zahušťování, hodí se především do polévek
- knedlíky, halušky, noky - krupici dobře využijete i při přípravě vařených příloh
- nákyp - z krupice uvařte hustou kaši, nechte ji vychladnout a zamíchejte do ní žloutky a ušlehaný sníh z bílků, do zapékací formy vrstvěte tuto směs střídavě s ovocem, poté nechte vše zapéct 15 minut na 200 °C, při podávání můžete dozdobit sirupem
Kukuřice je rostlina z čeledi lipnicovité, která může mít až šest metrů. Původně pochází z Jižní Ameriky, kde pěstuje již přes 5000 let. Od místních indiánů se kukuřice spolu s Kolumbem dostala do Evropy. Dnes je kukuřice po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. V Čechách ji na polích najdeme na jižní Moravě.
Kukuřice se využívá jako krmivo, dále jako surovina na výrobu cukru, oleje a škrobu. Některé druhy se pěstují jako zelenina. V potravinářství se z kukuřice vyrábí lupínky, mouka, krupice nebo kaše. Zvláště v rozvojových zemích je kukuřice cenným zdrojem obživy.
Složení: Kukuřice. Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: Používá se na přípravu kaší, polenty nebo jako zavářka do polévek.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 1334 kJ/319 kcal. Tuky: 2.5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.9 g. Sacharidy: 75 g. z toho cukry: 2.5 g. Vláknina: 4 g. Bílkoviny: 6.5 g. Sůl: 0.36 g
Skladování: Skladujte v teplotách do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – krupice..