Strouhaný kokos se získává z dužiny kokosového ořechu a je běžnou součástí především sladkých jídel. Kokos má typickou aromatickou vůni, která dodá vašim pokrmům exotický nádech.
Tipy a recepty na použití strouhaného kokosu
- na posypání - ovocné saláty nebo sladké kaše
- pomazánky - jahlovo-kokosové máslo si lehce vyrobíte sami svařením vody, sójového mléka a jáhlové mouky, poté z něj uděláte buď sladkou medovou pomazánku nebo slanou s droždím a česnekem
- pečení - kokosem posypte přímo hotové dezerty nebo ho přidejte do těsta či krému
- polévky - klasické polévky ozvláštníte, pokud do nich ke konci přidáte trochu kokosu a citrónové šťávy, poté stačí už jen 5 minut povařit (dýňová polévka, polévka z červené čočky)
- skvěle chutná i s těstovinami (například v kombinaci s jablky)
Kokosový ořech je druh ovoce, který roste na kokosových palmách převážně v tropech, a to po celém světě. Palmy produkují až 150 plodů ročně a lidé je pěstují již 3000 let. Je zajímavé, že ořechy kokosu jsou jedněmi z největších semen na světě a využívá se jak jejich dužina, tak slupka i voda. Dužina z ořechu se suší na slunci a po usušení se nazývá "kopra".
Kromě kuchyně se kokos využívá také v kosmetickém průmyslu na výrobu mýdel, sprchových gelů, peelingů a mnoho dalšího.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. BIO potraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Kokosové ořechy strouhané nepražené*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíUrčeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):2805kJ/670kcal. Tuky: 65 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 57 g. Sacharidy: 7,4 g. z toho cukry: 7,4 g. Bílkoviny: 6,7 g. Sůl: 0,09 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – kokosové ořechy.