Sušené brusinky slazené chutnají skvěle samotné, můžou být součástí snídaně a lze je využít i při pečení. Vhodné jako pamlsek i jako náhrada čerstvého ovoce. Pro lepší chuť a strukturu je můžete předem namočit.
Využití:
- müsli - při výrobě domácího snídaňového müsli můžete přidat i brusinky
- kaše - posypte ráno svou oblíbenou kaši brusinkami a oslaďte si ji tak
- saláty - v ovocném salátu můžou brusinky posloužit jako sladidlo, chutnají výtečně hlavně s jablky
- pečení - nebojte se přidat například do těsta na bábovku chutné brusinky, sušené ovoce dobře nahrazuje při pečení čerstvé, jen je trochu sladší
- pochoutka - brusinky jsou výtečné a můžete je zobat samotné, když vás honí mlsná
- cukroví - brusinky můžete obalit v marcipánu nebo v čokoládě, také je můžete rozmixovat třeba s ořechy, semínky a karobem a obalit směs v kokosu
- marokánky s karobem - recept s brusinkami najdete v časopise Dobroty zima 2014-15 na str. 5
- pohankový dortík s ovocným agarem - dort z brusinek si můžete udělat podle receptu z Dobrot podzim 2015 (str. 18)
Sušení ovoce přispívá výrazně k jeho trvanlivosti a lze ho využít jako alternativu mimo sezónu čerstvého ovoce. Pro lepší chuť můžete brusinky na půl hodiny před použitím namočit do teplé vody.
Složení: Klikva velkoplodá 65 % (Vaccinium macrocarpon), cukr, antioxidant: kyselina citronová, bezinkový koncentrát 0,7–1,1 %, slunečnicový olej 0,3–1 %.
Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1426 kJ/340 kcal. Tuky: 1.8 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.7 g. Sacharidy: 83.68 g. z toho cukry: 72.75 g. Vláknina: 4.81 g. Bílkoviny: 0.24 g. Sůl: 0.01 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Zpracované ovoce – sušené ovoce proslazené..