Pohanková kaše je fantastická sama o sobě. Připravte si rychlou snídaňovou kaši, doplňte oříšky, semínky, ovocem a dochuťte sirupem. Dokonce ji můžete použít na knedlíčky do polévky. Funguje také podobně jako jíška na zahuštění.
Pohanková kaše se vyrábí z pohanky lámanky procesem zvaným extruze (navlhčená pohanka je vystavena vysokému tlaku a teplotě). Jedná se o instantní produkt a a nemusí se dál tepelně upravovat.
Pohanka je bezlepková plodina, která má nezaměnitelnou, lehce oříškovou chuť. Její použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Tipy a recepty
- snídaňové kaše
uvařte v rostlinném nápoji, přidejte oříšky, sušené ovoce, posypte karobem a oslaďte oblíbeným sirupem nebo sušenou třtinovou šťávou - dortový korpus
smíchejte rostlinné mléko, sušené ovoce, cukr nebo sirup a trochu tuku (kokosový olej, přepuštěné máslo, bio margarín...), přiveďte k varu a postupně přimíchávejte kaši až vznikne hodně hustý krém, vlijte do dortové formy a uhlaďte lžící namočenou v horké vodě odkaz na recept nebo doplnit poměry - dezerty
stejný postup jako u dortového korpusu výše; z vychladlého „těsta" tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu, v kakaových bobech, v karobu, v sezamových semínkách, v konoponých semínkách, v mletých oříšcích... - koktejl
uvařte si řídkou kaši, do které rozmixujete třeba ořechy, banán, sezonní ovoce... - bešamelová omáčka
smíchejte 400 ml rostlinného nápoje, přidejte 3 vrchovaté lžíce kaše, sůl, muškátový oříšek a 1 minutu povařte - palačinky
300 ml rostlinného nápoje, 2 vejce, 3 vrchovaté lžíce kaše a špetku soli - zahušťování polévek, kaší
- knedlíky do polévky
uvarte kaši, pridejte nastrouhaný tempeh, pár lžic rostlinného mléka, utrený cesnek, bylinky, lahůdkové droždí, zformujte knedlíčky a 3-4 minuty varte v polévce - pohankovou kaši můžete míchat s dalšími druhy kaší<