Kamut je prapůvodní druh pšenice, který neprošel procesem hybridizace či genetických úprav. Jeho pěstování nebylo dotčeno moderními zemědělskými postupy, a tak si zachoval své původní vlastnosti.
Kamut představuje výbornou alternativu veškerých pekárenských výrobků, při jejichž přípravě se užívá běžná pšenice. Oproti pšenici vynikají zrna kamutu dvojnásobnou velikostí a vyšším obsahem živin. Kamut má mimořádně vysoký obsah selenu, nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku. Vědecký výzkum vypracovaný International Food Allergy Association (IFAA) dospěl k závěru, že pro většinu lidí, kteří jsou přecitlivělí na běžnou pšenici, může být kamut vynikající náhražkou. Pěstování této obiloviny je proti zneužití a možnému křížení s jinými druhy obilí chráněno registrovanou značkou Kamut®.
KAMUT* (druh pšenice). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíkamut můžete namlít na mouku nebo namočte cca na 10 hodin, propláchněte, vařte 1,5 hodiny nebo 45 minut v tlakovém hrnci.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1384kJ/331kcal. Tuky: 2,2 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g. Sacharidy: 59,3 g. z toho cukry: 8,2 g. Bílkoviny: 12,5 g. Sůl: 0,02 g
Skladování: skladujte v suchu a chladu v uzavřených pytlích.
Legislativní zařazení: mlýnský obylný výrobek - obiloviny pro přímou spotřebu