Kamut je stará odrůda pšenice, která nebyla v průběhu staletí šlechtěna. Má široké využití v kuchyni. Vyrobíte si z ní celozrnnou mouku nebo ji můžete uvařit jako přílohu. Hodí se také jako zavářka či součást nádivky.
Využití:
- Celozrnné karbanátky s pickles - vyzkoušejte netradiční recept z Dobrot podzim 2015 (str. 14)
- zeleninový pokrm, příloha - uvařenou pšenici kamut můžete nahradit například rýži v rizotu
- pomazánka - předem namočenou pšenici kamut umixujeme dohladka, přidáme med, karob, ořechový olej, vanilkový cukr a dle potřeby sójové mléko, vše vyšleháme do ideální konzistence
- mouka - ze zrn si můžete pomocí mlýnku namlít vlastní celozrnnou mouku
- nádivky - uvařeným zrnem můžete také naplnit rajčata, papriky nebo zelné listy
- zavářka - zrno dodává jídlům strukturu, takže se dobře hodí jako zavářka do pokrmů jako jsou krémové polévky
Znovuobjeveným starodávným druhem pšenice je kamut. Pěstuje se jen na několika místech po světě a vždycky je bio. Jedná se o chráněnou značku.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Kamut ® - nešlechtěná PŠENICE*. Může obsahovat stopy sóji. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Kamut můžete namlít na mouku nebo namočte cca na 10 hodin, propláchněte, vařte 1,5 hodiny nebo 45 minut v tlakovém hrnci.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1626 kJ/385 kcal. Tuky: 2.5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.6 g. Sacharidy: 70 g. z toho cukry: 2 g. Bílkoviny: 15 g. Sůl: 0.01 g
Může obsahovat (alergeny): lepek
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek - obilovina pro přímou spotřebu..