Mandle jsou u nás dobře známé a velmi oblíbené. Mají typickou jemnou sladkou chuť. V kombinaci s jogurtovou sladkou polevou jsou výtečnou pochoutkou. Hodí se jako svačinka a na zahnání mlsných chutí.
Využití:
- pochutina - ořechy jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte návštěvu
- snídaně - oříšky můžete obohatit vaše oblíbené snídaňové müsli nebo kaši
- saláty - ovocné saláty jsou ideálními kandidáty pro přidání ořechů
- dezerty - jogurtkami lze posypat například zmrzlinové poháry i jiné studené dezerty
Mandle je vlastně jádrem pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.
Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
MANDLE 32 %, jogurtová poleva 68 % (cukr, palmový tuk, SYROVÁTKA, rýžová mouka, jogurtový pudr 3 %, slunečnicový lecitin, arabská guma, šelak)
Může obsahovat stopy lepku, arašídů.k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):2388kJ/574kcal. Tuky: 37,8 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 13,9 g. Sacharidy: 46,2 g. z toho cukry: 43 g. Bílkoviny: 10 g. Sůl: 0,5 g
Skladování: při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: suché skořápkové plody v jogurtové polevě