Žlutý půlený hrách v biokvalitě. Rychlá a snadná příprava, není třeba ho předem namáčet. Hodí se do polévky, pomazánky nebo jako příloha. Hrách je loupaný, a proto ho tělo dobře stráví. Výhodné pětikilové balení.
Žlutý hrách se sklízí v celku s tmavou šlupkou, která je následně odstraněna a hrách je přepůlen. Toto zpracování napomáhá ke snadnější přípravě hrachu při vaření, takže ho už není třeba předem namáčet, ale můžete ho rovnou vařit. Doba vaření je přibližně 45 minut. Žlutý hrách má po uvaření krásně žlutou sluníčkovou barvu, je moučnější a méně sladký než zelený hrách, chutí má blízko k cizrně.
Využití:
- polévka - příklad polévky se žlutým hrachem najdete v časopise Dobroty zima 2013-14 na str. 15
- bramboráčky se žlutým hrachem - připravte si je podle receptu z Dobrot podzim 2016 (str. 3)
- kaše - rozmixovaná luštěnina slouží dobře jako příloha
- pomazánka - luštěniny mixujte s dušenou nebo pečenou zeleninou, s uvařenou rýží, s vločkami, s houbami, s uvařenými obilovinami, s pomazánkami z ořechů a semínek, s trochou kvalitního panenského oleje
- hummus - žlutý hrách může při přípravě hummusu nahradit cizrnu (ale v tom případě ho vařte o 15 minut déle)
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Hrách žlutý loupaný půlený*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíLoupaný a půlený hrách nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařený je za 45–50 minut.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1152kJ/271kcal. Tuky: 1,4 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g. Sacharidy: 41 g. z toho cukry: 2,8 g. Bílkoviny: 23 g. Sůl: 0,08 g
Skladování: Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %. Chraňte před slunečním zářením.
Legislativní zařazení: Luštěniny – hrách žlutý.