Malá fazole bílé barvy a jemné chuti v biokvalitě. Využijete ji při přípravě polévek, salátů, pomazánek nebo příloh.
Využití:
- polévky - luštěniny dobře ladí se zeleninou, houbami, bramborami, obilovinami
- placky - rozmixujte vařenou luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
- zapečená - fazoli můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. lasagne nebo musaka
- v omáčce - fazole může skvěle nahradit maso v omáčce
- kaše - rozmixovaná luštěnina slouží dobře jako příloha
- salát - vychlazenou fazoli lze zamíchat do salátu a obohatit tak jeho chuť, tip na salát s navy najdete v Dobrotách léto 2016 na str. 19 (Fazolový salát se sušenými rajčaty, opečenou cuketou a balkánským sýrem)
- pomazánka - luštěniny mixujte s dušenou nebo pečenou zeleninou, s uvařenou rýží, s vločkami, s houbami, s uvařenými obilovinami, s pomazánkami z ořechů a semínek, s trochou kvalitního panenského oleje
Fazole navy pochází z Ameriky, kde byla domestikována domorodými obyvateli. Získala své jméno podle toho, že na konci 19. století byla hojně využívána ve stravě amerických vojáků. Je potřeba ji před vařením namočit alespoň na 8 hodin a následně v nové vodě 40 minut vařit.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Fazole navy*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Fazole navy namočte na 8–12 hodin, propláchněte a vařte cca 45 minut do měkka.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1411 kJ/337 kcal. Tuky: 1.5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.3 g. Sacharidy: 60.8 g. z toho cukry: 2 g. Bílkoviny: 22.3 g. Sůl: 0.02 g
Skladování: Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení: Luštěniny – fazole barevná..