Červené fazole v biokvalitě s výraznou chutí a větší velikostí. Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť. Skvělá příloha k rýži nebo kukuřici. Vhodné jako náhrada masa v pokrmu. Široké využití v teplé i studené kuchyni.
Využití:
- polévky - luštěniny dobře ladí se zeleninou, houbami, bramborami, obilovinami
- placky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
- zapečená - fazoli můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku
- v omáčce - fazole může skvěle nahradit maso v omáčce
- kaše - rozmixovaná luštěnina slouží dobře jako příloha
- salát - vychlazenou fazoli lze zamíchat do salátu a obohatit tak jeho chuť, výtečně bude chutnat s kukuřicí, paprikou, rajčaty a chutným dipem
- ratatouille s fazolemi - 300 g fazolí připravte podle návodu, na oleji osmahněte 3 nakrájené cibule, 6 nasekaných stroužků česneku, přidejte na kostky nakrájenou větší cuketu, 5 pokrájených rajčat, 5 zelených paprik a 5 kostek bujonu s provensálským kořením, 10 minut duste, přelijte do pekáče, zalijte 680g rajčatového protlaku a pečte 30 minut, poté přimíchejte fazole, ochuťte sójovou omáčkou, plňte do sklenic a zavařujte 15 minut při 80 °C
- chilli con carne - tradiční mexický pokrm bude vynikající s těmito fazolemi
Červeným fazolím se také někdy říká "chilli fazole". Jsou totiž klasickou přísadou do mexického pokrmu chilli con carne. Navíc se dobře kombinují s pikantními jídly. Ochutit je můžete třeba pepřem nebo právě chilli či pálivou paprikou. Fazole jsou po uvaření trochu nasládlé a rychle zasytí. Rostlina pochází ze Střední Ameriky, dnes se ale pěstuje i v Africe.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení: Fazole červená ledvina*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Fazole červená ledvina namočte 8–12 hodin, propláchněte a vařte cca 1 hodinu do měkka.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1242 kJ/297 kcal. Tuky: 1.4 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.2 g. Sacharidy: 36.9 g. z toho cukry: 2.12 g. Vláknina: 15 g. Bílkoviny: 22.1 g. Sůl: 0 g
Skladování: Skladujte při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Luštěniny – fazole barevná..