Zeleno-hnědá semínka s jemnou oříškovou chutí. Hodí se do polévek, salátů nebo k pražení. Semínka už jsou zbavená slupky a jsou vhodná ke konzumaci i samotné. Jejich výhodou je snadné skladování a dlouhodobá trvanlivost.
O dýňových semínkách a nejen o nich se toho hodně dozvíte v časopise Dobroty jaro 2014.
Více o využití dýňového semínka také zjistíte v Dobrotách z léta 2016.
Využití:
- dýňová polévka - posypte ji na ozdobu dýňovými semínky
- samotné - semínka jsou i výbornou pochutinou, vhodné například na stůl pro návštěvy
- saláty - pro obohacení lze do zeleniny přidat pár semínek
- Tofu pomazánka s dýňovými semínky - recept na tuto pochoutku jsme sepsali v časopise Dobroty léto 2016 na str. 17
- pražení - na oleji semínka opražte a následně smíchejte se solí nebo s chilli dle chuti, skvěle chutnají i smíchaná s opraženými mandlemi
- posyp - semínka mohou být ozdobou domácího pečiva, stačí je před pečením nasypat na vytvarované těsto
- Jáhlový salát s avokádem a dýňovými semínky - inspirujte se receptem na str. 10 v časopise Dobroty jaro 2014
- namáčení - trvá 8 hodin, semínka jsou poté měkká a chutnají příjemně čerstvě
- máslo, mléko, sýr - tyto nezvyklé varianty, jak využít semínka, najdete detailně popsané v Dobrotách z léta 2016 na str. 10
Dýňová semínka se získávají s tykve obecné, která může mít až 60 kg. Někdy se rostlina také nazývá dýně obecná a pochází ze Střední Ameriky. Řadí se mezi nejstarší člověkem pěstované plodiny.
Složení: Tykev dýňová semena loupaná. Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 2264 kJ/541 kcal. Tuky: 46 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 8.7 g. Sacharidy: 18 g. z toho cukry: 1 g. Bílkoviny: 24 g. Sůl: 0.01 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – semeno tykve..