Javorový sirup patří mezi charakteristické a velice oblíbené kanadské produkty. Získává se z mízy kanadských “cukernatých” javorů (Acer saccharum) rostoucích převážně v kanadské provincii Quebec. Tyto speciální javory rostou pouze v severovýchodní části Severní Ameriky a během 250-ti let svého života dosahují výšky 30 m a průměru kmenu 90 cm.
V dnešní době je javorový sirup oblíbený téměř po celém světě. Kanaďané a Američané jej milují na vaflích a palačinkách. Němci jej přidávají do müsli, Australané si dávají malé množství na grapefuit, Belgičané jím sladí kávu, Kaliforňané sirupem přelévají zmrzlinu a lidé z Arabského světa jej míchají do jogurtu.
Kromě přímého použití v domácnosti má javorový sirup též široké uplatnění v mnoha potravinářských odvětvích, zejména při výrobě cukrovinek, sladkého pečiva a moučníků, ale také k přípravě různých pokrmů, k výrobě likérů a alkoholických nápojů.
Složení: 100% javorový sirup
Nutriční hodnoty na 100g:
Energetická hodnota: 1130 kJ, 270 kcal
Tuky: 0g, z toho nasycené MK: 0g
Sacharidy: 66,9g
Bílkoviny: 0g