Ovocný cukr fruktóza se nachází se v mnoha potravinách, zejména medu (38%), v ovoci jako např. v jahodách, ostružinách, borůvkách a i v některé zelenině např. sladkých bramborách, cibulích a dalších.
Fruktóza je nízkomolekulární sacharid, který se dostává rychleji do krevního oběhu, nepodléhá trávení (neštěpí se). Fruktóza (na rozdíl od glukózy) má poměrně nízký glykemický index. Buňky, které přijímají cukr (glukózu) jen v přítomnosti inzulínu (např. svalovina) přijímají fruktózu i bez přítomnosti inzulínu.
Fruktóza (ovocný cukr)Používejte do čaje a jiných nápojů, při přípravě rozličných pokrmů a pochutin.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):0kJ/0kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 0 g. z toho cukry: 0 g. Bílkoviny: 0 g. Sůl: 0 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Přírodní sladidlo – ovocný cukr, cukr krupice