Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské. V kuchyni mají široké použití díky schopnosti vázat na sebe tekutinu – smícháním s tekutinou vznikne chia gel, který použijete při přípravě pudinku, marmelády, koktejlů a kaší. Chia se dají použít i při pečení chleba, sušenek, muffinů. Mají lehce oříškovou chuť.
Šalvěj hispánská je metr vysoká bylina pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Chia semínka jedli už dávní Mayové a Aztékové před více než pěti tisíci lety. Aztékové je prý dokonce používali jako platidlo.
Základní příprava:
- chia semínka pojmou během 20 minut tekutinu okolo desetinásobku svého objemu
- jako tekutinu můžete použít nejen vodu, ale třeba i ovocnou šťávu, džus, rostlinný nápoj nebo živočišné mléko
- gel z chia semínek můžete použít místo vajíček
- fotopostup jak vytvořit chia gel je uveden v Dobrotách jaro 2015 na straně 24
Tipy a recepty:
Složení: Chia semena. Může obsahovat stopy lepku. Doporučený denní příjem je 15 g.
Návod k přípravě: Určeno k přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml): 1832 kJ/444 kcal. Tuky: 31.1 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 3.8 g. Sacharidy: 4.5 g. z toho cukry: 0.8 g. Bílkoviny: 21.2 g. Sůl: 0.3 g
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení: Chia semena..