Bulgur špaldový 250 g BIO COUNTRY LIFE

61 Kč
Do 3 dnů
  • Cena bez 12% DPH: 54,46 Kč
  • PeMi kód: 152807
  • EAN: 8595016500436
Bulgur je naklíčená, usušená, nahrubo rozlámaná a uvařená pšenice. Vypadá jako kuskus a i se podobně připravuje. Má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Hodí se do rizot, nádivek, polévek, salátů nebo kaší.

Vyniká v salátech s bylinkami, olivovým olejem a nadrobno nakrájenou zeleninou.

Pšenice špalda je starý druh pšenice. Špaldový bulgur má na rozdíl od klasického pšeničného chuť do oříškova a také menší obsah lepku. Je skvělý, když chcete svůj jídelníček obohatit o novou potravinu.

Je skvělý jako příloha, ve formě "rizota", s pečenou i dušenou zeleninou nebo jako náplň do plněných paprik. Můžete ho přidat do teplých i studených salátů nebo zavařit do polévky. Zvýšíte tak vydatnost i energetickou hodnotu jídel. Je ideální surovinou pro ty, kteří nemají moc času na vaření, ale zároveň jim není jedno, co jí a snaží se dodržovat zdravý životní styl. Pšeničný bulgur je univerzální surovina, která se ve vaší kuchyni neztratí.

O bulguru se hodně dozvíte v časopise Dobroty Zima 2013-14. Najdete zde i recept na švestkovo-pomerančový bulgur na str. 8.

Využití:

  • rizoto - použijte bulgur místo rýže a smíchejte ho s oblíbenou zeleninou nebo s houbami
  • nádivka - bulgur nakombinujte například s paprikou, restovanou cibulkou, bazalkou a petrželkou
  • polévka - bulgur přidávejte do polévky třeba místo těstovin, stačí ho vložit do polévky ke konci vaření a povařit ho v polévce jen 10 minut
  • salát - zkuste smíchat uvařený bulgur s avokádem, ledovým salátem, cizrnou a balkánským sýrem, dochucujte solí, pepřem a citrónovou šťávou
  • kaše - namočte datle do horké vody, nechte odstát, poté přidejte další vodu, přiveďte k varu a následně přisypte bulgur, trochu skořice a vařte 15 minut, po dovaření můžete přidat i arašídové máslo pro krémovitou konzistenci

Příprava bulguru je velmi snadná a podobná jako u kuskusu. Většinou spotřebuje až trojnásobek vody a můžete ho buď vařit 15 minut v kuse nebo stačí jen 5 minut a nechat ho dojít pod pokličkou. Je možné ho i nabobtnat zalitím studené vody. Nabobtání trvá přibližně hodinu.

Bulgur je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Používá se hlavně na výrobu pilafů, kibbehy nebo salátů. U nás je méně známý, i když se nejedná o exotickou surovinu. Využíváme ho především jako přílohu nebo ho dáváme do nádivek, karbanátků a sekané.

Špalda je celkem zapomenutý druh rozpadavé pšenice, který byl odsunut kvůli vyšším výnosům jiných druhů. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Kromě mouky se z ní vyrábí například alternativní kávovina jako náhražka kávy.

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

PŠENICE špalda*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíBulgur vařte v mírně osolené vodě v poměru 1 díl bulguru na 2,5 díly vody. Vařte 5 minut, poté nechte dojít pod pokličkou cca 10 minut.

Kalorická hodnota/energie (na 100g):1455kJ/344kcal. Tuky: 2,4 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,4 g. Sacharidy: 62,9 g. z toho cukry: 0,62 g. Bílkoviny: 13,2 g. Sůl: 0 g

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 75 %.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – bulgur.

⇡ Zpět nahoru ⇡