Bulgur pšeničný 5 kg BIO COUNTRY LIFE

443 Kč
Do 5 dnů
  • Cena bez 12% DPH: 395,54 Kč
  • PeMi kód: 664128
  • EAN: 8595016504670
Bulgur je naklíčená, usušená, nahrubo rozlámaná a uvařená pšenice. Vypadá jako kuskus a i se podobně připravuje. Má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Hodí se do rizot, nádivek, polévek, salátů nebo kaší.

Poklad blízkovýchodní kuchyně! Jeden díl vmíchejte do dvou dílů vroucí vody, odstavte a nechte dojít.

Je skvělý jako příloha, ve formě "rizota", s pečenou i dušenou zeleninou nebo jako náplň do plněných paprik. Můžete ho přidat do teplých i studených salátů nebo zavařit do polévky. Zvýšíte tak vydatnost i energetickou hodnotu jídel. Je ideální surovinou pro ty, kteří nemají moc času na vaření, ale zároveň jim není jedno, co jí a snaží se dodržovat zdravý životní styl. Pšeničný bulgur je univerzální surovina, která se ve vaší kuchyni neztratí.

Ekonomické a ekologické 5kg balení šetří nejen vaši peněženku, ale i přírodu od vytváření zbytečných obalů.

O bulguru se hodně dozvíte v časopise Dobroty Zima 2013-14. Najdete zde i recept na švestkovo-pomerančový bulgur na str. 8.

Využití:

  • rizoto - použijte bulgur místo rýže a smíchejte ho s oblíbenou zeleninou nebo s houbami
  • nádivka - bulgur nakombinujte například s paprikou, restovanou cibulkou, bazalkou a petrželkou
  • polévka - bulgur přidávejte do polévky třeba místo těstovin, stačí ho vložit do polévky ke konci vaření a povařit ho v polévce jen 10 minut
  • salát - zkuste smíchat uvařený bulgur s avokádem, ledovým salátem, cizrnou a balkánským sýrem, dochucujte solí, pepřem a citrónovou šťávou
  • kaše - namočte datle do horké vody, nechte odstát, poté přidejte další vodu, přiveďte k varu a následně přisypte bulgur, trochu skořice a vařte 15 minut, po dovaření můžete přidat i arašídové máslo pro krémovitou konzistenci

Příprava bulguru je velmi snadná a podobná jako u kuskusu. Většinou spotřebuje až trojnásobek vody a můžete ho buď vařit 15 minut v kuse nebo stačí jen 5 minut a nechat ho dojít pod pokličkou. Je možné ho i nabobtnat zalitím studené vody. Nabobtání trvá přibližně hodinu.

Bulgur je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Používá se hlavně na výrobu pilafů, kibbehy nebo salátů. U nás je méně známý, i když se nejedná o exotickou surovinu. Využíváme ho především jako přílohu nebo ho dáváme do nádivek, karbanátků a sekané.

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

Hrubě mletá PŠENICE*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíBulgur vařte 2 minuty v osolené vodě, na 1 díl bulguru 2 díly vody. Poté nechte 15–20 minut dojít pod pokličkou.

Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1503kJ/306kcal. Tuky: 1,3 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g. Sacharidy: 70 g. z toho cukry: 0,4 g. Bílkoviny: 12 g. Sůl: 0,02 g

Skladování: Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 65 %. Skladujte na suchém a chladném místě.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – pšeničný bulgur.

⇡ Zpět nahoru ⇡