Zeleninový bujon v biokvalitě bez izolovaného glutamátu sodného a ztužených tuků. Nepostradatelný je při přípravě polévek, zeleninových a luštěninových směsí, nákypů a omáček… Nejlépe si zachová svou chuť, když ho přidáte do jídla až před koncem vaření.
Víte, jak je to s údajně skrytým glutamátem v potravinách?
- glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
- jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
- pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
- chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
- volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
ve zralých rajčatech
ve zrajících potravinách jako je parmezán
v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti – toto je ten škodlivý glutamát sodný - pro organizmus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
- důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
- PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ
Složení: Jedlá mořská sůl, bambucké máslo*, kukuřičný škrob*, maltodextrin*, kvasničný extrakt, slunečnicový olej*, karamelizovaný cukr*, cibule* 0,5 %, mrkev* 0,5%, petržel*, kurkuma*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství. Může obsahovat stopy mléka, lepku, sóji, hořčice, celeru a vajec.
Návod k přípravě: Rozpusťte 1 kostku v 0,5 l vroucí vody. Ideální použití jako ochucovadlodo polévek, omáček a k přípravě mnoha dalších pokrmů.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 28 kJ/7 kcal. Tuky: 0.5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.2 g. Sacharidy: 0.6 g. z toho cukry: 0 g. Bílkoviny: 0 g. Sůl: 0.9 g
Skladování: Skladujte v suchu.
Legislativní zařazení: Dehydratovaný výrobek - bujón..