Máselný tuk Ghí najde uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Díky vysokému kouřovému bodu je Ghí ideální tuk na smažení. Neobsahuje laktózu ani lepek.
Ghí využijete ve studené i teplé kuchyni. Máselný tuk Ghí má mnohem vyšší kouřový (zápalný) bod než klasické máslo a díky tomu se při smažení nepřepaluje. Neobsahuje mléčnou bílkovinu (laktózu), současně si ale zachovává chuť i vůni klasického másla.
Obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou, která snižuje cholesterol, pomáhá odbourávat tělesný tuk a podporuje růst svalové hmoty.
Ghí je přirozeně bezlepkové.
skvěle chutná a voní
nepřepaluje se ideální na smažení
trvanlivé alespoň 12 měsíců
nemusí se chladit
bez mléčné bílkoviny
superpotravina
zlepšuje trávení
plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů
Ghí (přepuštěné máslo) lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.
ideální na smažení – pravý vídeňák se dělá na přepuštěném másle
dá šmrnc vaší polévce i omáčce
dušená zelenina na Ghí je bezkonkurenční
při pečení lze Ghíčkem nahradit všechny margaríny a máslo
lze i namazat na chléb a jíst za studena
Ghí lze využít i k zevnímu použití na hojení ran.
Nemusí se skladovat v chladu a má dlouhou trvanlivost.
Upozornění: Ghí může být narozdíl od klasického másla skladováno nejméně šest měsíců bez chlazení. Neotevřené vydrží i několik let.
Složení: máselný tuk.
Energetická hodnota 3677 kJ (894 kcal)
Tuky z toho nasycené mastné kyseliny 99,3 g 70 g
Bílkoviny 0,1 g
Ghí
Přepuštěné máslo (někdy nesprávně přečištěné máslo) je bezvodý tuk získaný z másla. Jedná se o tradiční úpravu másla, kterou používala i česká autorka kuchařek M. D. Rettigová (u ní přepouštěné máslo). Známou formou přepuštěného másla je tradiční jihoasijská forma ghí, vyráběna z buvolího či kravského mléka.
Výroba a použití
Připravuje se pomalým přepouštěním (rozehříváním v nádobě ve vroucí vodní lázni) másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C) než původní máslo (150–180 °C). Používá se na smažení nebo pečení, kde je kromě nižšího rizika přepalování výhodou i jeho slabě nasládlá, jemně oříšková chuť a vůně. Trvanlivost správně připraveného produktu uchovávaného v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě je v řádu měsíců.
Allnature Ghí máselný tuk, přepuštěné z českého másla 450 ml