Banánové chipsy se vyrábějí sušením ze zralých banánů, lehce osmahnutých v slunečnicovém oleji. Jsou sladké a křupavé. Výborně chutnají samotné, lze je ale i přidat do kaší nebo sladkého pečiva.
Využití:
- pochoutka - banánové plátky jsou křupavé a slaďoučké, takže s nimi můžete zahnat mlsnou
- müsli - při výrobě domácího müsli se nebojte přidat i banán v této formě
- kaše - ráno si můžete svou oblíbenou kaši posypat sušeným banánem
- pečení - banánové plátky lze zapracovat do těsta na sušenky nebo třeba na muffiny, dobře chutná především s čokoládou
Banán je plodem banánovníku a pěstuje se především v tropických oblastech. Rostlina byla domestikována již před 8000 lety v jihovýchodní Asii. Ročně se prodá přes 12 miliónů tun banánů.
Složení: Banán (55 %), kokosový olej, cukr, banánové aroma. Může obsahovat stopy lepku.
Návod k přípravě: K přímé spotřebě.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2452 kJ/584 kcal. Tuky: 34 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g. Sacharidy: 58 g. z toho cukry: 35 g. Vláknina: 7 g. Bílkoviny: 8 g. Sůl: 0.04 g
Skladování: Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Zpracované ovoce – sušené ovoce proslazené..